top of page
Search

Reguli în diversificarea alimentației bebelușului


Există reguli în diversificarea alimentației bebelușului și dacă da, care sunt ele și ce presupun? Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite întrebări ale unei proaspete mămici, care se află pentru prima dată într-o astfel de experiență.

Grija pentru bebeluș este enormă mai ales atunci când ești pentru prima dată mamă. Nu poate fi nimic mai frumos decât acele emoții pe care le simți ori de câte ori bebelușul te privește sau îți prinde degetele cu mânuța, analizând-o cu atenție pentru că știe că tu ești cea care îi poartă de grijă. A fi mamă nu este nici pe departe cel mai simplu lucru din lume, dar nici cel mai greu. Orice stare pe care o percepe bebelușul tău este simțită de tine, știi ce vrea ori de câte ori gângurește și niciodată nu dai greș. Îi descifrezi chiar plânsul – uneori plânge mai țipător când îi este foame sau somn, iar alteori plânge doar pentru ca tu să îi fii prin preajmă, acordându-i atenție și mai ales multă dragoste.


Diversificarea alimentației bebelușului este o etapă în care cel mic trece de la hrana lichidă exclusiv, de la laptele matern spre hrana solidă. Cu alte cuvinte, face cunoștință cu noi alimente, cu noi gusturi, cu noi texturi. De aceea, pentru a fi sigură că faci lucrurile corect, te sfătuiești cu medicul pediatru, acesta oferindu-ți o serie întreagă de reguli de care să ții cont ori de câte ori parcurgi diversificarea alimentației bebelușului.


Nu există etapă în evoluția bebelușului ușoară pentru mamă, mai ales pentru că dezvoltarea acestuia îi este necunoscută. Se află pentru prima dată în acest statut și este la fel de speriată ca și puiul de om care se află în acest minunat proces de creștere.


Iată mai jos câteva reguli în diversificarea alimentației bebelușului:


1. Începe diversificarea la vârsta de 6 luni și nu mai devreme


Nu ai de ce să grăbești lucrurile – cu siguranță, bebelușul tău va lua contact în cele din urmă cu gusturile hranei solide, așa că urmează procesul așa cum ne spun specialiștii. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea la sân exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia, în paralel cu hrana solidă până la vârsta de 2 anișori împliniți ai bebelușului.


2. Începe cu piureurile de fructe și legume


Diversificarea alimentației bebelușului se va face în etape, așa că nu este firesc să îi introduci carnea mai înainte de piureul de fructe, acestea fiind alimente mult mai ușor de digerat. Ca atare, ai în vedere să începi diversificarea cu alimente ușor de tolerat și ulterior să mergi spre carne, ouă, brânzeturi.


3. Ține cont de regula de 3 zile


Iată o altă regulă foarte importantă. Nu îi oferi bebelușului o combinație a alimentelor, ci fă-i cunoștință cu ele pe rând, respectând regula de 3 zile. Ca atare, aceasta presupune să nu îi introduci decât un singur aliment nou în 3 zile, astfel încât să fii sigur că este tolerat de organism și nu manifestă nicio reacție alergică. Dacă de exemplu ai introdus cartoful, poți trece la morcov, însă cu respectarea acestui interval.


4. Ai în vedere creșterea progresivă a porțiilor și pasarea alimentelor


Nu am vrea să îți închipui că un bebeluș mănâncă mult. Uneori se murdărește mai mult decât mănâncă. De aceea, ai în vedere creșterea progresivă a porțiilor. În prima zi de diversificare îi vei oferi o jumătate de linguriță, a doua zi una întreagă pentru ca mai apoi să ajungi la o cantitate mai mare. Chiar dacă bebelușul este mai pofticios și îți cere mai mult, încearcă să te limitezi, cel puțin la început la porții mici. Și nu uita să îi pasezi cât mai bine tot ceea ce mănâncă, neavând dințișori nu poate mesteca.


5. Prepară-i hrana în fiecare zi


Bebelușul tău trebuie să mănânce sănătos și proaspăt. De aceea, încearcă să îi prepari mâncarea zi de zi.

0 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page